De diagnose kanker heeft vaak een enorme impact. Medicijnen, vele bezoeken aan het ziekenhuis, misschien zelfs een operatie of chemotherapie: er komt vaak ontzettend veel op patiënten af. Grote kans dat men door al die hectiek niet direct denkt aan een fysiotherapeut. Graag leggen wij u uit waarom dat nu juist heel belangrijk is.

Wat is oncologiefysiotherapie?

Oncologiefysiotherapie is fysiotherapie voor kankerpatiënten. Direct na de diagnose, tijdens de behandeling of revalidatie en in de palliatieve of terminale fase: oncologiefysiotherapie biedt voordelen voor patiënten in alle behandelfasen. 

Waar is oncologiefysiotherapie goed voor? 

Oncologiefysiotherapeuten, oftewel fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn op het gebied van oncologiefysiotherapie, helpen patiënten met kanker bij de gevolgen van kanker of de medische behandeling van kanker. Denkt u bijvoorbeeld aan pijnklachten, vermoeidheid, lymfoedeem, spierzwakte, conditieverlies, stug littekenweefsel of stijve gewrichten. 

Kanker heeft niet alleen een lichamelijke impact. De diagnose brengt voor de meeste mensen een ingrijpende verandering met zich mee. Een die veel kracht en energie vraagt. Onzekerheid, angst, verdriet en boosheid kunnen voor veel spanningsklachten zorgen. Ook daar helpt een oncologiefysiotherapeut bij. 

De voordelen van oncologiefysiotherapie

Bewegen is voor iedereen belangrijk, maar kankerpatiënten hebben er extra veel baat bij. Denkt u aan vermoeidheid verminderen, het psychisch welbevinden verbeteren, fit worden voor een zware operatie, revalideren, of spanningsklachten verminderen in de laatste levensfase. Die voordelen zien wij dagelijks in onze praktijk, maar ze zijn ook bewezen. Diverse onderzoeken tonen aan dat trainen onder begeleiding van een oncologiefysiotherapeut een positief effect heeft op kracht en conditie, herstel en de kwaliteit van leven.