Oncologiefysiotherapie in de verschillende behandelfasen van kanker

Een oncologiefysiotherapeut leert tijdens een tweejarige post-hbo opleiding alles over de vaak complexe problematiek van kankerpatiënten. Dankzij die extra kennis, weten oncologiefysiotherapeuten precies wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van mensen met kanker. Ook zijn ze in staat om de behandeling perfect af te stemmen op de behandelfasen van hun patiënten. 

Hieronder lichten wij toe welke fasen we onderscheiden en wat een oncologiefysiotherapeut voor u zou kunnen betekenen. 

Behandelfase

De behandelfase, ook wel de curatieve fase genoemd, draait volledig om het bestrijden van de kanker. Na de diagnose vinden de voornaamste behandelingen plaats, zoals een operatie, bestraling of chemotherapie. Deze behandelingen zijn vaak ingrijpend. Gelukkig kan een oncologiefysiotherapeut verlichting brengen. Zowel door lichamelijke ongemakken te verlichten, als door spanningsklachten te helpen verminderen. U hoeft niet te wachten tot de kankerbehandeling begonnen is: ook in de aanloop tot de behandeling heeft fysiotherapie veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het voorbereiden op een zware operatie. 

Herstelfase

De herstelfase focust op het terugkeren naar het oude niveau van functioneren, door patiënten hun beweeglijkheid en kracht te helpen herwinnen. Na een vaak intensief behandeltraject, is het voor patiënten namelijk vooral belangrijk om hun normale leven weer op de rit te krijgen. Een oncologiefysiotherapeut helpt met conditie- en krachtoefeningen om de controle weer terug te krijgen, zodat de patiënt kan re-integreren op het gebied van werk, sport en sociale bezigheden. Ook problemen als lymfoedeem of leren omgaan met een amputatie kunnen worden behandeld. 

Palliatieve fase

Soms is het door complicaties of uitzaaiingen niet mogelijk om kanker te genezen. Palliatie betekent verlichting – en dat is precies waar de oncologiefysiotherapeut voor zorgt. Tijdens deze fase is het belangrijk om de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden en te leren omgaan met eventuele beperkingen. Een actieve levensstijl met veel beweging kan hierbij helpen. Uiteraard staat hierbij vooral de wens van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan ook angst- en spanningsklachten wegnemen.

Terminale fase

We spreken van de terminale fase als het levenseinde nadert. Comfort, rust en pijnbestrijding zijn in deze fase cruciaal. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om benauwdheid tegen te gaan, en ook het vinden van een fijne houding kan een groot verschil maken. Oncologiefysiotherapeuten zijn hierin gespecialiseerd.